4 mai 2019 - Utrenskninger på Facebook over en lav sko: Alex Jones, Milo, Paul Joseph Watson, Laura Loomer

Bilde over: Laura Loomer

Facebook rensker ut med hard hånd, og Guardian som rapporterer det, gjør det uten å stille ett kritisk spørsmål. Guardian tigger penger av leserne. Hvor mange blir det igjen når en avis går for meningskontroll?

Hvis et medium ikke vil forsvare ytringsfrihet for andre, hvordan kan det da tro at det skal kunne utøve sin egen?

Facebook bans Alex Jones, Milo Yiannopoulos and other far-right figures
The company has struggled to control far-right hate speech on the platform in recent years

Denne enkle, innlysende innsikt er det mange blant politisk korrekte som ikke forstår. De mener de forsvarer demokratiet når de stenger ned meninger de ikke liker.

Les hele artikkelen her.

18 april 2017 - Utestenges fra Facebook uten å skjønne hvorfor

Stadig flere synes å bli utestengt fra Facebook (FB) i kortere eller lengre tid uten at det er klart hvorfor. FB har opprettet et "angiveri-system" og grupper av faktasjekkere som skal forhindre falske nyheter, men systemet kan vel så gjerne - og kanskje aller helst - benyttes for å fjerne meninger og tolkninger en ikke liker. På kort tid har f.eks. kunstneren Thomas Hebdo fått karantene, det samme har lederen av Ex-Muslims of Norway, Cemal Knudsen Yucel, mens Hanni Afsar har fått sin konto deaktivert.

For mange av oss har Hanni Afsar vært en interessant stemme på Facebook. Men åpenbart ikke for Facebook selv. For noen uker siden – og uten forvarsel – fikk Afsar deaktivert sin konto.

Angiveri-system

Det sosiale nettverket Facebook har 1.13 milliarder brukere og 60 millioner selskaper er aktive.

Den amerikanske konsernsjefen, initiativtaker og medgründer av Facebook, Mark Zuckerberg har varslet at selskapet skal bekjempe «falske nyheter». De legger derfor opp til et angiveri-system hvor brukerne kan overvåke og rapportere hverandre. Det skjer anonymt.

Systemet innebærer at meningsmotstandere kan mobilisere sine egne for så å rapportere ytringer man ikke liker til ansiktsløse moderatorer på Facebook. Antall anmerkninger vil trolig øke sannsynligheten for utestengelse. Metoden er «perfekt» for å sette meningsmotstandere sjakk matt.

Men hva kvalifiserer Facebook (FB) til et nyhetsbyrå? Skulle FB være et sted hvor vi deler «happiness», gir hverandre klapp og klem, et «likes» når vi publiserer selvportrett, bilde av barna eller typisk vakre omgivelser, et sted for gode følelser, der vi kan dele hverdagslige trivialiteter – gjerne med skreddersydde lykkeprofiler med flotte fasader som vi kan dele med venner og kjente? Så viste det seg at mange av FB-brukerne er samfunnsengasjerte folk. Vi benytter FB (også) til å løfte opp eller kritiserer nyheter fra medier, typisk såkalte redaktørstyrte medier (massemedier, nasjonale medier eller lokalmedier) eller det som kalles alternative medier.

Situasjonen kunne egentlig være en vinn-vinn, men den har utviklet seg i en annen retning.

Hele innlegget kan leses her.