17 febr 2015 - – USA kan overvåke flertallet av verdens PC-er

Datasikkerhetsselskapet Kaspersky Lab mener det er etterretningsorganisasjonen NSA som står bak den omfattende operasjonen. En rekke av NSAs metoder for dataovervåking er tidligere blitt avslørt av den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Amerikansk etterretning har mulighet til å overvåke harddiskene på de fleste datamaskiner over hele verden, ifølge et russisk selskap som har gransket saken.

Artikkelen kan leses her.

Metoden som de russiske ekspertene mener å ha avslørt, går ut på å plassere såkalt spionvare i kildekoden som kalles firmware i harddisker fra store produsenter som Toshiba, Western Digital og IBM.

Datasikkerhetsselskapet Kaspersky Lab mener det er etterretningsorganisasjonen NSA som står bak den omfattende operasjonen. Bildet viser et NSAs-anlegg der det drives datainnsamling, i den amerikanske delstaten Utah. Foto: Jim Urquhart (Reuters)

 

Slik kan NSA angivelig hente ut filer og overvåke alt som skjer på datamaskinene som er rammet. NSA skal kun ha tatt full kontroll over enkelte maskiner som brukes av viktige etterretningsmål utenfor USA.

Les også: Enorme beløp stjålet i hackerangrep mot over 100 banker

Noen av de aktuelle spionprogrammene skal imidlertid ha blitt funnet i PC-er i 30 ulike land. De fleste skal befinne seg i Iran, Russland, Pakistan, Afghanistan og Kina.

Én tidligere ansatt i NSA og én person som også har jobbet for amerikansk etterretning, bekrefter hovedtrekkene i Kaspersky Labs opplysninger overfor nyhetsbyrået Reuters. De to etterretningskildene ønsker ikke å bli navngitt, og NSA selv har ingen kommentar til avsløringen.

6 febr 2015 – Verden skylder ham stor takk

Eric King i Privacy International mener verden skylder Edward Snowden stor takk, etter at The Investigatory Powers Tribunal i dag slo fast at samarbeidet mellom britisk og amerikansk etterretning var ulovlig. Her deltar Snowden via video på en konferanse i Toronto denne uken.

Den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ og USAs etterretningstjeneste NSA utvekslet sensitiv informasjon fra overvåking av e-poster og telefonsamtaler i en årrekke. De fulgte et system som brøt med loven, slår britiske The Investigatory Powers Tribunal fast i dag.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

– Verden skylder Edward Snowden stor takk for å ha blåst i fløyta. Dagens beslutning er en stadfestelse av hans handlinger, sier Eric King i Privacy International til den britiske avisen the Guardian.

Det var etter at den nå den spionsiktede varsleren Edward Snowden lekket gradert informasjon i 2013, som avslørte et verdensomspennende overvåkingsnettverk styrt av den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA (National Security Agency), at det ble slått alarm.

I Storbritannia ble en rekke saker knyttet til Den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQs metoder og samarbeid med NSA klaget inn til The Investigatory Powers Tribunal (IPT). I dag publiserte IPT følgende konklusjon på deres nettsider:

Fra den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ hovedkvarter i Cheltenham skal den ulovlige innhentingen og utvekslingen av privat informasjon ha foregått i en årrekke.

Foto: Barry Batchelor / Ap

Kneblet ytringsfrihet og privatliv

«Systemet som styrer innhenting, mottak, lagring og sending av privat kommunikasjon mellom individer i Storbritannia, utført av britiske myndigheter, som har blitt innhentet av amerikanske myndigheter ... bryter artikkel 8 eller 10 i Den europeiske menneskerettskonvensjon».

Artikkel 8 dreier seg om retten til privatliv og familieliv, mens artikkel 10 viser til ytringsfriheten.

Klagen som nå er behandlet var signert Liberty, Privacy International og en rekke andre borgerrettighetsgrupper. De hevdet at GCHQ og NSAs samarbeid, gjennom de omfattende overvåkningsprogrammene Prism og Upstream, var ulovlig.

Dagens konklusjon tolkes av dem som medhold, og viser at etterretningstjenestene har operert ulovlig i minst syv år, mellom 2007 og 2014, da det såkalte Prism-programmet ble introdusert, sier de.

Skapte internasjonalt rabalder

Da det ble klart at NSA ikke bare hadde overvåket amerikanere, men også krenket andre borgeres rettigheter, blant annet ved å avlytte 35 stats- og regjeringsledere verden over, førte det til kraftige reaksjoner hos USAs allierte.

I Storbritannia har mange spurt seg i hvilken grad deres egne etterretningstjenester kan stilles til ansvar for den ulovlige overvåkingen.

– I alt for lang tid har etterretningstjenester som GCHQ og NSA oppført seg som om de er hevet over loven. Dagens kjennelse bekrefter offentlig det mange har sagt hele tiden, at gjennom det siste tiåret har GCHQ og NSA deltatt i et ulovlig masseovervåkingsprogram som har påvirker millioner av mennesker verden rundt, sier Eric King i Privacy International.

En talsperson fra GCHQ sier til Guardian at de derimot tolker dagens kunngjøring dithen at de har operert innenfor lovens rammer.

30 des 2014 - Slik prøver NSA å knekke mobilsikkerheten verden over

Hovedkvarteret til National Security Agency (NSA) i Fort Meade, Maryland. FOTO: Patrick Semansky,AP,NTB scanpix

Den amerikanske etterretningstjenesten gjør alt de kan for å knekke beskyttelsen du har mot å bli avlyttet.

Artikkelen kan leses her.

Omtrent samtidig som Aftenpostens journalister avslørte falske basestasjoner i Oslo sentrum, kunne The Intercept fortelle om det strengt hemmelige NSA-programmet «AURORAGOLD».

Det går ut på å spionere på mobilselskaper for å finne svakheter i systemene, som igjen kan brukes til avlytting og mobilspionasje.

Dokumentene som beskriver dette programmet er en del av det Edward Snowden tok med seg fra NSA før han sto frem som varsler iGuardian sommeren 2013.

Hundrevis av selskaper har vært mål

Flere enn 1200 e-postkontoer som hører til ansatte i store teleselskaper skal være overvåket. Dette inkluderer selskaper fra USA-allierte land, skriver The Intercept.

I dokumentene skisseres det også at NSA har hatt planer om å implementere svakheter i mobiltelefonteknologi som NSA igjen kan bruke til avlytting.

I mai 2012 hadde amerikanerne allerede hentet inn teknisk informasjon om over 700 verdens mobiltelefonnettverk, som ifølge dem selv er langt over halvparten av hva det finnes i verden.

Det kommer ikke frem av dokumentene hvilke telenettverk som er kompromittert. Men kartet under viser at de har hentet inn teknisk informasjon fra svært mange land, inkludert Norge.

(Saken fortsetter under kartet)

 

Jo grønnere farge, jo mer informasjon har NSA om tele-infrastrukturen i det aktuelle landet.

FOTO: Snowden-dokument

 

 

Konkret beskrives det blant annet en gang NSA hjalp en enhet i det amerikanske militæret med å hacke seg inn i libyske mobilnettet kort tid før de vestlige angrepene på Gaddafi våren 2011.

NSA skryter også av å ha fått tilgang på dokumenter om et mulig nytt kinesisk mobilnettverk.

Baksaas-ledet organisasjon et av målene

Bransjeorganisasjonen GSMA er et av de viktigste målene kommer det frem av dokumentene. Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas er styreleder for organisasjonen som blant annet har ansvaret for å utvikle krypteringsteknologi som brukes for å beskytte mobilbrukere mot avlytting.

Ifølge Snowden-dokumentene har NSA prøvd å få tak i dokumenter hos GSMA som kan avsløre svakheter i systemene som organisasjonens over 800 medlemmer bruker.

Selv kom GSMA med en pressemelding noen dager etter Intercept-artikkelen. Der skriver de at de foreløpig ikke har funnet noen bevis for hacking.

NSA samarbeider med britene

The Intercept beskriver også to andre programmer, som henholdsvis den britiske e-tjenesten GCHQ, og GCHQ sammen med NSA satte i gang noen år tilbake.

Både amerikanerne og britene har flere ganger prøvd å knekke A5/3-algoritmen som skal beskytte din mobiltelefon fra avlytting.

A5/3-algoritmen er ennå ikke helt bevist knekket, slik som A5/1-algoritmen (som fortsatt brukes i mange land, og ble brukt i stor stil i Norge inntil nylig.)

Men for kort tid siden avslørte tyske forskere at en sikkerhetsfeil i det såkalte SS7-systemet, som også brukes i Norge, kan utnyttes til å hacke samtaler som også er beskyttet av A5/3-kryptering.

Aftenposten kunne også for et snaut år siden avsløre hvordan de som laget GSM-systemet på 80-tallet ble presset til å svekke mobilsikkerheten.

Et annet Snowden-dokument beskriver hvordan NSA vil prioritere høyt å knekke 4G-nettverkene som rulles ut over kloden nå.

Talskvinne for NSA, Vanee Vines, ville ikke kommentere selve AURORAGOLD-programmet til The Intercept. Men hun sier at NSA er opptatt av å sikre et åpent og sikkert internett.

- NSA setter dypt pris på disse prinsippene og passer svært godt på at dette blir tatt hensyn til i sitt lovlige oppdrag som er å drive utenlands etterretning.

LES OGSÅ:

Statsministeren og Stortinget overvåkes med spionutstyr

Så enkelt sikrer du deg mot mobilovervåking

USA knekker kryptering som hindrer mobilavlytting  

5 okt 2014 - Snowden:- Usannsynlig at jeg får fredsprisen

SVs nestleder Bård Vegard Solhjell i videosamtale med varsleren Edward Snowden. Solhjell mener Norge må gå i bresjen for et internasjonalt samarbeid som å sette rammer for masseovervåking. FOTO: SV

Edward Snowden sier han kunne sitte på Hawaii og lese e-posten til Norges statsminister. Nå gjør Snowden gjør det helt klart at han ikke har noen tro på at en person som han får fredsprisen.

Artikkelen kan leses her.

Click here for a complete transcript of the conversation between Edward Snowden and Bård Vegard Solhjell.


- Jeg må si at det er usannsynlig at Nobelkomiteen vil støtte noe som dette, sier Edward Snowden.

Mannen bak det som betegnes som tidenes største overvåkingsskandale, Edward Snowden, takker for å ha blitt nominert til fredsprisen.

- Jeg hadde aldri forventet noe slikt. Det kom som en enorm overraskelse og det er en enorm ære.

Kunne lese statsministerens e-post

I en videosamtale med SVs nestleder Bård Vegar Solhjell, som Aftenposten har fått tilgang til, gjør Snowden det helt klart at han mener mange nordmenn er naive i forhold til overvåking.

 

Avsløringene etter lekkasjene til Edward Snowden betegnes som tidenes største overvåkingsskandale. Dette førte til at flere norske akademikere nominerte ham til fredsprisen.

FOTO:NTB Scanpix

- NSA fanger opp både innhold og metadata, spesielt om utlendinger, for eksempel i Norge, sier Snowden i samtalen.

 

- Hvis jeg ønsket å lese statsministerens e-post eller enhver annen statsråds konto mens jeg satt på Hawaii, kunne jeg bare skrive inn hans offentlige e-post og få opp resultatet.

Solhjell er en av svært få nordmenn som i det hele tatt har fått snakke med Snowden. Det er svært vanskelig å komme i kontakt med varsleren i Moskva, og medier og organisasjoner fra hele verden står i kø for å få ham i tale.

SV foreslår norsk initiativ

SV tar nå til orde for at Norge skal gå i bresjen for et internasjonalt samarbeid om å sette rammer for masseovervåking.

 

Snowden-avsløringene har vist at overvåkingen er mye mer omfattende enn vi viste. Flere av de største avsløringene er publisert i den britiske avisen The Guardian, og fortsatt kommer det nye saker.

FOTO:NTB Scanpix

- Vi kan være restriktive nasjonalt, men det er ikke mulig å beskytte norske borgere godt nok uten klarere rammer som en del av en internasjonal avtale, sier Solhjell. Han mener Norge også bør bli mer kritisk til hva vi deler med andre land i lys av Snowden-avsløringene, for eksempel USA.

 

- Er det ikke naivt å tro at det er mulig å regulere internasjonal overvåking?

- Nei, det er ikke naivt. Det vil selvfølgelig være et langsiktig og møysommelig arbeid og i dette arbeidet må politikere være i forkant. Det må utvikles kommunikasjonsmuligheter som fjerner muligheten for å overvåke alle til enhver tid på en kostnadseffektiv måte, mener Solhjell. Han viser til at dette også er viktig for å stoppe kriminelle.

- Mange sa det det var naivt da vi ønsket å forby klaseminer. Det klarte vi. Vi kan ikke fjerne overvåking. Men jeg tror det er mulig å regulere dette bedre enn i dag, selv om det blir vanskelig, mener Solhjell.

- Et nytt våpenkappløp

Mannen bak det som betegnes som historiens største overvåkingslekkasje støtter initiativet.

- Vi står ved starten av et nytt våpenkappløp, sier Snowden.

- Hvis vi ikke setter nye internasjonale standarder for masseovervåking, vil konsekvensene bli enda mer alvorlige. Dette gjelder ikke bare USA og EU, men over alt. I Kina, Russland, Latin-Amerika, Afrika og Asia. Alle disse landene finansierer de samme programmene, sier Snowden i videosamtalen.

- Mange folk sier: Jeg har ingenting å skjule, og derfor har jeg ingenting å være redd for. Da sier de at deres rettigheter ikke betyr noe.

Han mener at når dataene først er samlet, er det veldig vanskelig å kontrollere hvordan de blir brukt.

- Særlig når dataene blir oppbevart og brukt i hemmelighet. Derfor kan vi ikke si at vi har ingenting å skjule. Det er det samme som å si at du har ingen ting å tape. Når vi lever i et fritt og liberalt samfunn har vi faktisk enormt mye å tape, sier Snowden.

- Krypter deg!

Snowden har følgende råd til alle som bruker nettet i fremtiden: Skaff deg god kryptering.

 

For noen er han en av verdens største helter, for andre er han skurk: Snowdens råd er at vi alle bør sørge for å kunne kryptere data på nett som vi vil holde for oss selv.

FOTO:NTB Scanpix

- Masseovervåking fungerer ikke når kommunikasjonen er kryptert, sier Snowden på videoforbindelse fra Moskva, hvor han har befunnet seg helt siden han rømte fra Hongkong etter å ha overlevert dokumentene til journalister.

 

- Norge risikerer ikke bare overvåking fra land som ønsker å gjøre skade, men fra grupper. Kriminelle grupper får økende tilgang til denne teknologien, mener varsleren.

- Jakter på varslere

SV-nestlederen mener en av utfordringene er at folk flest ikke vet hva metadata kan brukes til:

- Dette kan være mobildata som viser hvor du har vært, når du har ringt og hvem du snakker med, sier Solhjell.

- Hvis en journalist i Aftenposten avslører forhold i de hemmelige tjenestene i Norge som myndighetene mener er skadelig, kan de lett finne ut når du ringte, hvem du ringte og hvor du har beveget seg. Dette kan kobles til data fra ansatte i regjeringsapparatet, sier SV-politikeren.

- Du kan være ganske sikker på at de finner ut hvem kilden er.

SV beskriver det som en «lang, komplisert og møysommelig prosess» å få Snowden i tale. Partiet måtte ta kontakt med flere ulike personer før de klarte å etablere kontakt.

For å delta i samtalen stilte Snowden strenge sikkerhetskrav, blant annet bruk av kryptert e-post og spesiell programvare.


Click here for a complete transcript of the conversation between Edward Snowden and Bård Vegard Solhjell.

USAs hemmelige avlytting

Det kan virke som USA blir det landet i endetiden som fullfører "dyrets" program gjennom overvåking. Det kan virke som om det ikke er noen andre land som har samme typen teknologi i dette omfanget.

Selskapene bak USAs hemmelige avlytting

18 mai 2014- Snowden er det lykkeligste mennesket jeg kjenner

Aktivisten, journalisten og den tidligere advokaten Greenwald diskuterte nylig Snowden-saken på et bokmøte i New York. 47-åringen har akkurat utgitt boken No place to hideFOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

NEW YORK (Aftenposten): Glenn Greenwald snakker fortsatt med Edward Snowden hver dag. – Han vet at han tok affære i møte med urettferdighet. Derfor sover han godt om nettene, sier journalisten som publiserte NSA-dokumentene.

Snart ett år er gått siden Glenn Greenwald satte seg på et fly til Hongkong for å møte en mann han den gang kun kjente som en anonym kilde på nettet.

Han visste at flyturen var begynnelsen på noe stort, men hadde ingen anelse om hvor stort det kom til å bli.

Noen dager senere var den amerikanske journalistens liv snudd på hodet. Etter lange samtaler i Hongkong med Edward Snowden, en tidligere etterretningsagent, publiserte Greenwald den første i en lang rekke saker basert på dokumentene Snowden hadde gitt ham.

Dokumentene påviste blant annet hvordan amerikanske sikkerhetsmyndigheter daglig samler inn enorme mengder data om sine egne borgeres mobil- og nettbruk. Dokumentene avslørte i tillegg hvordan USA spioner på utenlandske ledere, også i vennligsinnede land som Tyskland og Brasil.

- Det var den største og mest betydningsfulle opplevelsen i mitt liv å treffe Edward Snowden. Han er villig til å tilbringe resten av sitt liv i fengsel for at disse dokumentene skal bli offentliggjort. Jeg ble dypt inspirert til å legge min egen frykt til side i arbeidet med å publisere disse sakene, sier Greenwald.

Les hele her.

13 mai- Nye avsløringer i Snowden-bok: – NSAs mål er å samle alt

Boken «No Place to Hide» forteller historien bak lekkasjene og presenterer hittil ukjente dokumenter fra Snowden-filene. FOTO: JOE RAEDLE / AFP

Nye avsløringer i Snowden-bok: – NSAs mål er å samle alt

Den engelske etterretningen skriver falske blogginnlegg for å bekjempe hackere, og amerikansk etterretning vil ha oversikt over all datatrafikk i verden. Dette hevder Snowden-medhjelper Glenn Greenwald i ny bok.

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald og Edward Snowden jobbet sammen med å avsløre omfattende internasjonal overvåking i fjor.

 Tirsdag lanserte Greenwald boken «No Place to Hide» over hele verden. På norsk har boken fått tittelen «Overvåket. Edward Snowden, NSA og overvåkningsstaten».

Her forteller Greenwald historien bak lekkasjene og presenterer hittil ukjente dokumenter fra Snowden-filene.

Nye avsløringer i boken er:

  • Britisk etterretning (GCHQ) nøytraliserer hacktivister – blant annet fra gruppen Anonymous – ved å infiltrere blogger og sosiale medier, og skifte ut bildene deres, skrive nye blogginnlegg eller sende e-post og tekstmeldinger til deres kolleger, naboer, venner osv.
  • Den amerikanske etterretningstjenesten NSA mottar eller fanger rutinemessig opp datanettverksenheter produsert for eksport, før de leveres til utenlandske kunder. De setter inn digitale bakdører for overvåkning, pakker inn apparatene igjen med fabrikkens emballasje og senderdem videre til kunden.
  • Detaljer om NSAs samarbeid med store tele- og databedrifter, og hvordan disse bedriftene hjelper NSA med datainnsamling.
  • Dokumenter som beviser utstrakt økonomisk spionasje, noe NSA lenge hardnakket har nektet for.
  • Avsløringer om hittil ukjente metoder for overvåkning av privatpersoner på Facebook og andre sosiale medier.

Vil samle all verdens datatrafikk

Boken har fått navnet «Overvåket. Edward Snowden, NSA og overvåkningsstaten» på norsk.

I boken beskriver Greenwald 56 hittil hemmelige NSA-dokumenter. Dokumentene beskriver blant annet hvordan NSA prøver å finne ut hvordan man kan overvåke surfing på internett fra passasjerfly. Greenwald skriver også at det installeres overvåkingsutstyr i amerikanskprodusert datautstyr.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA ønsker oversikt over all datatrafikk i verden, skriver Glenn Greenwald i sin nye bok.

– NSAs mål, som de er svært nær å oppnå, kan oppsummeres i en setning som går igjen i mange dokumenter: Samle alt, sier Greenwald til Sveriges Radio.

Les hele her.

2 mai 2014 - å forutse kriminalitet før det skjer, kommer til deg

Over: Fra filmen "minority report", en sciense fiction film som omhandler temaet her.

Forutsi kriminalitet før det skjer, er det mulig? Hvis muligheten finnes, så hvordan er det oppnådd?

"Pre-kriminalitet" og "prediktiv politiarbeid", er kallenavn for prognoser kriminell atferd og fremtidige forbrytelser,  økende teknikker blir brukt oftere av byer, stater og nasjonale politiet.

Avansert teknologi blir vervet i den prediktive politi rettshåndhevelse arena, med det formål å være "for å identifisere personer som er en fare for staten nedover veien basert på den informasjonen vi vet om den enkelte."

Les hele her.