12 nov 2017 - Irans og Hizbollahs styrker i Syria bekymrer Israel

To israelske F-15-kampfly på vingene over Ovda-basen nær Eilat sør i Israel. Landet har gjennomført flere luftangrep mot Hizbollah-militsen i Syria, og myndighetene liker dårlig å få både militsen og iranske styrker tett inn mot grensen. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Israelske myndigheter er lunkne til meldingene om en internasjonal avtale om Syrias framtid og frykter for nasjonens sikkerhet.

Det er særlig muligheten for å få Hizbollahs og Irans styrker tett inn på landets grense mot Syria som er en vedvarende bekymring for Israel.

I en felles uttalelse lørdag pekte USA og Russland ut en del virkemidler for å bedre situasjonen i Syria. Bruken av «nedtrappingsområder» som en foreløpig løsning for å redusere voldsbruken, håndheving av våpenhvileavtaler, bedre nødhjelp og grunnarbeid for en endelig, politisk løsning på konflikten var blant punktene som ble nevnt.

Les hele artikkelen her.

 

23 okt 2017 - HVA IRAKS SISTE TREKK MOT KURDERE BETYR FOR ISRAEL OG REGIONEN

Frivillige og Peshmerga-styrker bærer sine våpen nord for Kirkuk, Irak 16. oktober 2017 .. (foto kreditt: REUTERS).

På søndag så dro Iraks statsminister Haider al-Abadi på et historisk besøk til Saudi-Arabia, hvor han møter kongen i Saudi-Arabia og USAs utenriksminister Rex Tillerson . 

Det kom samtidig med at Irakiske styrker tok kontrollen over omstridte områder, områder som ble beslaglagt fra den regionale myndigheten i Kurdistan den siste uken.  Svekkelsen av Kurdistan-regionen fortsetter, og kommer mindre enn en måned etter at kurderne holdt en  folkeavstemning om uavhengighet og har store implikasjoner for regionen. Dette påvirker også Israel på grunn av Jerusalems motstand mot iransk hegemoni.
 

Den viktigste effekten av Iraks beslutning om å ta tilbake omstridte områder fra Kurdistan-regionen, har vært å redusere områdene kurderne har styrt og befridd de siste tre årene i kampene mot IS. 

I tillegg har iransk innflytelse hatt en sentral rolle gjennom den islamske revolusjongardens  Quds Force-kommandanten Qassem Soleimanis rolle i rådgivning og forsøk på å forhandle en avtale med noen kurdiske tjenestemenn, for at kurderne skal gi opp kontrollen over Kirkuk. 

Til tross for motstridende budskap fra forskjellige kurdiske og irakiske tjenestemenn, var resultatet at den kurdiske Peshmerga trakk seg tilbake i møte med overveldende ildkraft fra den irakiske hæren, blant annet amerikanske tanks og iransk-støttede shiitiske militser som Asaib Ahl al-Haq.

Dette har svekket Kurdistans regionalregeringens kontroll etter folkeavstemningen, som har fratatt de en storby og halvparten av oljeinntektene. Peshmerga, som var en partner for å bekjempe den islamske staten, klarte ikke å stå opp til den delvis trente irakiske hæren, som har trukket hærstyrken mellom Erbil og Bagdad. 

Mens USA er opptatt av sammenstøt mellom kurdistanske styrker og Bagdad og oppfordret begge parter til å «stoppe all vold», prioriterer de ikke denne krisen. I stedet ligger prioriteten i Riyadh. 

USA arbeider for å bringe Bagdad til Riyadh og oppfordre den til å vokse nærmere det saudiske alliansesystemet i regionen, men iranerne har andre planer.

De ser erobringen av Kirkuk som et middel for å utvide innflytelse gjennom de shiitiske militsene, som er en del av den irakiske regjeringen. 

Dette inkluderer å sende de militsene, kalt de populære mobiliseringsenhetene, til den syriske grensen i nærheten av Rabiah, potensielt å kutte ned den kurdiske regionen irak fra den kurdiske regionen Syria.

Les hele artikkelen her

27 sept 2017 "Sønn av Hamas" skapte sjokkbølger i FN

De arabiske landene og Nord Korea anklager som vanlig Israel, for det de selv gjør. Men Mosab Hassan Yousef, som vokste opp som sønn av en av grunderne av Hamas, tilbakeviser kritikken, og peker på Palestinerne egen voldelige og hatefulle fremferd mot sine egne, hvor de så skyldte på Israel. Han sier - Mine ord er til de palestinske selvstyremyndighetene, som hevder å være den eneste legitime representanten for de palestinske folket. Jeg spør: Hvor kommer legitimiteten deres fra? Dere er ikke valgt av det palestinske folk, og de har ikke utnevnt dere til å representere dem. Dere er selvutnevnt. - Dere handler ikke ansvarlig ovenfor deres eget folk. Beviset er deres totale brudd på menneskerettighetene. Faktisk er dere ikke det minste bekymret for palestinerne og deres utvikling. Dere kidnapper palestinske studenter fra universitetsområdet og torturerer dem i deres fengsler. Dere torturerer politiske rivaler. Det palestinske folkets lidelse er resultatet av deres egoistiske politiske interesser. Dere er den største fiende av det palestinske folket, tordnet han. - Hvis Israel ikke eksisterte, ville dere ikke ha noen å klandre. Ta ansvar for utfallet av deres egne handlinger. Dere holder flammene vedlike i konflikten, for å opprettholde deres egen brutale makt, anklaget Yousef. - Dere bruker denne plattformen til å villede det internasjonale samfunnet og til å villede det palestinske samfunnet til å tro at Israel er ansvarlig for problemene deres skaper, avsluttet han.

19 sept. 2017 - Israel forberedt på å "nøytralisere" Hizbollah med "Overveldende" styrke i neste krig

Til tross for den voldsomme borgerkrigen ved Israels nord grense og øst i Syria, har den jødiske statens nordlige grense vært temmelig stille over det siste tiåret. Ingen truende trusler, men israelske tjenestemenn planlegger og er klar for flere verste scenarier i nord, da Iran og dets terrorsamarbeidspartner Hizbollah fortsetter å smi sine kjærlighetshold i regionen.
 
I et mulig krigsscenario med Hizbollah kan det israelske militæret lansere en "massiv og overveldende" operasjon som effektivt ville "nøytralisere" en betydelig del av den libanesiske terrororganisasjonens militære kapasitet, Lt. Col. Jonathan Conricus, leder av International Media Branch for IDF-talspersonens enhet, fortalte JNS.org.
 
IDFs operasjon ville være basert på samlede"svært nøyaktig etterretning"  og "ville i størst mulig grad minimere skade på ikke-stridende .... ved å bruke de mest presise ledede ammunisjonene som bare rammer de legitime militære målene , Sier Conricus.
 
Å treffe kun Hizbollah-mål uten sikkerhetsskade vil være en utfordrende militærkonkurranse fordi Hizbollah bevisst "strukturerer for å maksimere sikkerhetsskade" på sivile, la han til. 

Artikkelen kan leses her.

25 juli 2017 - Israel har fjernet metalldetektorer på hellig høyde i Jerusalem

Konflikten om den hellige høyden i israelskokkuperte Øst-Jerusalem har de siste dagene krevd minst seks liv, tre palestinere og tre israelske bosettere. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den israelske regjeringen besluttet natt til tirsdag å fjerne metalldetektorene og erstatte dem med det statsminister Benjamin Netanyahu omtaler som «avansert teknologi». Det er angivelig en referanse til kameraer som kan avsløre skjulte gjenstander, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det var tirsdag morgen fortsatt uvisst om muslimske religiøse ledere vil godta løsningen. Lederen av moskeen, Najeh Bakirat, sier til Al Jazeera at dette ikke er nok for å imøtekomme kravene til moskeens tilhengere.

Likevel samlet hundrevis av palestinere seg på Haram al-Sharif for å feire. En person sendte opp fyrverkeri, noe som førte til at israelsk politi tok i bruk sjokkgranater.

Jordan-krise løst

Avgjørelsen om å fjerne metalldetektorene på plassen som også er kjent som Tempelhøyden, ble tatt få timer etter et Jordan lot israelske ambassadeansatte få reise hjem til Israel. Blant dem var en ambassadevakt som søndag drepte to jordanere etter at den ene, en 17-åring, skal ha angrepet ham med et skrujern.

Jordan krevde tidligere at vakten måtte bli værende i Jordan mens saken ble etterforsket, mens Israel framholdt at han hadde diplomatisk immunitet.

Jordan har overoppsynet med Haram al-Sharif og har krevd at metalldetektorene på Haram al-Sharif fjernes.

 

Netanyahu kritiseres

Flere israelske kommentatorer har kritisert Netanyahu for en klønete håndteringen av krisen.

«Netanyahus harde lekse denne uka: Når det regner i Midtøsten, pøser det ned», skriver avisa Haaretz i en kommentar tirsdag

Metalldetektorene ble montert for halvannen uke siden etter at to israelske politifolk ble skutt og drept av tre israelske palestinere ved høyden, som også er kjent som Tempelhøyden.

Høyden regnes som ett av muslimenes helligste steder. De nye sikkerhetstiltakene førte til kraftige protester, ettersom høyden i henhold til avtaler er under muslimsk kontroll.

Muslimske ledere har tolket tiltakene som en måte å bringe høyden under israelsk kontroll og religiøse ledere har bedt muslimer holde seg unna høyden inntil metalldetektorene er fjernet.

Les hele artikkelen her.

3 mai 2017 - FN prøver å undergrave Israels og jødenes tilknytning til Jerusalem

UNESCO prøver å undergrave Israels tilknytning til Jerusalem. (Foto: Florent Lamoureux/Flickr)

Sverige, som eneste land fra vesten, støttet den anti-israelske resolusjonen i UNESCO.

FNs kulturelle organ, UNESCO, vedtok tirsdag en resolusjon som fornekter israelske bånd til Jerusalem. Resolusjonen får krass kritikk av Israel, men skaper også splid innad i de Forente nasjoner. Til tross for at resolusjonen ble vedtatt var det en sterk motstand mot den. 22 land stemte for, 10 land stemte imot og 23 land avsto fra å stemme. Tre medlemsland var ikke til stede, skriver avisen Times of Israel.

– Selv nå, etter denne forferdelige resolusjonen, henger vårt blå og hvite flagg høyt over Tempelhøyden og over hele Israels evige hovedstad Jerusalem. Flagget svaier i vinden og sender et klart budskap om at vi er her og vi er her for å bli, sa Israels ambassadør til UNESCO, Carmel Shama-Hacohen, etter avstemmingen i FN.

Resolusjonen, som ble foreslått av Algeria, Egypt, Libanon, Marokko, Oman, Qatar og Sudan, var ventet å bli godkjent på grunn av at flertallet av de 58 landene i FN-organet er anti-israelske. Derfor får anti-israelske resolusjoner automatisk et flertall.

Les hele artikkelen her.

15 jan 2017 - PARIS KONFERANSEN AVSLUTTES MED TILSLUTNING AV TO-STATSLØSNING

Diplomatiske tjenestemenn i Jerusalem sier Israel slapp unna en kule; ingen oppfølging forventet i FN.

Den mye omtalte konferansen i Paris om MidtØsten endte søndag med en ganske kjedelig uttalelse som bekrefter støtte for en tostatsløsning, og en oppfordring til å stoppe volden og "løpende nybygger aktivitet." 


Rundt 70 land og internasjonale organisasjoner, deriblant utenriksministrene i mer enn 30 stater, deltok på konferansen, som inkluderte verken israelske eller palestinske deltakere.

 
Israel var ubøyelig mot konferansen, med statsminister Benjamin Netanyahu gjentar søndag at han følte det var "forgjeves" og en relikvie fra en tilnærming til Midtøsten som vil ende på fredag med innsettelsen av USAs president Donald Trump. 

Konferansen representerer den "endelige hjertebank av gårsdagens verden. I morgen vil se mye forskjellig, og i morgen er veldig nær, "sa han på den ukentlige regjeringsmøtet. 
 
Les hele artikkelen her.

13 januar 2017 - Flybase nær Damaskus hevdes å ha bli bombet av Israel

Du kan lese artikkelen her.

Etter en rapport, Israel fikk skylden for en rekke store eksplosjoner som gjaldt treff på en militær flybase nær den syriske hovedstaden Damaskus tidlig fredag ​​morgen.

Få The Times of Israel Daily Edition via e-post 
og aldri glipp av vår hovedoppslag 
  GRATIS!

Syrias SATE nyhetsbyrået og lokale medier tilskrives luftangrep på al-Mazzeh flyplassen på den israelske hæren.

Statlige nyhetsbyrået SANA sa at Israel hadde lansert raketter fra israelske holdte territorium nord for Genesaretsjøen.

"Kl 03:00, den israelske fienden avfyrte flere overflate-til-overflate raketter fra innsiden av okkupert territorium," rapporterte det statlige nyhetsbyrået SANA, som siterer en militær kilde. Rapporten sier at israelske raketter forårsaket en stor brann, men ingen personskader eller dødsfall.

Kilder i Regimet truet også med "konsekvenser" mot Israel pga rakettnedslagene.

Kilden i det  syriske militære kalte den påståtte rakettangrep mot Mazzeh flybase som en del av et "desperat forsøk fra den israelske fienden for å støtte terrorgrupper og øke deres lave moral."

Det var ingen umiddelbare rapporter om skader fra rakettnedslaget.

En AFP-korrespondent hørt flere eksplosjoner og så en stor brann inne i den militære flyplassen, og det var røyk synlig over hele hovedstaden.

23 febr 2016 - ingen håp for Gaza

Op-ed: IDF forbereder seg på neste runde med kamper med Hamas, som forventes å være mye mer intense enn i tidligere operasjoner.  Likevel vil gnisten som kan starte kampene denne gangen være annerledes.  Gazas befolkningen er på kokepunktet, og når den eksploderer, vil hele regionen føler det.

 publisert:   02.23.16, 15:34 / Israel Opinion 

Akkurat som hvert år,  gjør IDF gjør seg klar for en ny voldelig runde av konflikt i Gaza til sommeren.

IDF stabssjef har skapt en deadline for IDF hvor de skal være forberedt, med fokus på utstyr oppdateringer og trening.

Ingen vet tiden eller hva som vil være den direkte årsaken til neste oppbluss, men det er klart at dette er nesten et årlig ritual og en uunngåelig realitet.

Likevel, dette er ikke bare den israelske tenkemåte.

•  Følg Ynetnews på Facebook og Twitter

 Innbyggerne i Gaza som har forlatt Gaza og snakket med israelere avsløre at denne fatalistisk tankegangen eksisterer bra på Gaza.  Etter deres mening er en militær konfrontasjon en visshet.  De mener også at det nå vil være mye mer aggressivt, at Israel er lei av å spille disse spillene med Hamas, og at Israel vil gjøre alt for å eliminere organisasjonen.

Poverty in the Gaza Strip (Photo: Reuters) (bildet øverst)

Samtidig planlegger Hamas å overraske Israel med sin ildkraft, og vil treffe Israels sivilbefolkning for å bryte både status-quo og blokaden.  Når begge innbyggerne er overbevist om at en oppbluss opp vil skje, vil lederskapet ikke skuffe.

Men det virker som neste runde blir tilberedt opp kan overraske lederskapet siden de ikke vil ha kontroll over hendelsene.  Det er sannsynlig at konfrontasjonen ikke vil starte på grunn av noen feil, provokasjon, eller noen form for planlagt militær aksjon basert på politisk logikk.  Det er stor sannsynlighet for at timingen og intensiteten av konfrontasjon vil bli bestemt av Gazas egen befolkningen, som vil blåse seg opp i Hamas ansikt, og vil renne over mot Israel, på Vestbredden, og selv i Egypt.

Les hele artikkelen her.

27 des. 2015 - IS leder Abu Bakr Al-Baghdadi advarer Israel: Vi nærmer oss

Abu Bakr al-Baghdadi utgir nye taleopptak, inkludert trusler om å angripe Israel.

Artikkelen kan leses her.

IS kommandanten Abu Bakr al-Baghdadi har publisert et taleopptak lørdag der han truet med at Islamske Stats militante ville angripe Israel.

"Med hjelp av Allah, vi nærmerer oss deg hver dag," al-Baghdadi fortalte sine israelske lyttere. "Israelerne vil snart se oss i Palestina. Dette er ikke lenger en krig med korsfarerne mot oss. Hele verden kjemper mot oss akkurat nå."


IS lederen fortsatte: "Israelerne trodde at vi glemte Palestina og at vi har vært distrahert fra det. Det er ikke tilfelle. Vi har ikke glemt Palestina for et øyeblikk."

Den 20 minutter lange meldingen var den første i sitt slag fra al-Baghdadi på sju måneder.
Det var ikke først klart når opptaket av al-Baghdadi ble gjort eller hvorfor han bestemte seg for å adressere Israel spesielt.


Etter alt å Dømme på al-Baghdadis kommentarer, ble meldingen tilsynelatende innspilt en gang etter at Russland begynte sitt luftangrep mot IS og andre grupper som kjemper mot president Bashar Assad i Syria.

Den intensiverte bombingen av Russland og den amerikansk ledede koalisjonen, ifølge al-Baghdadi, har ikke klart å svekke gruppen.
"Vær trygg på at Gud vil gi seier til de som tilber ham, og høre den gode nyheten at vår stat gjør det bra," sier lederen. "Jo mer intens krigen blir mot oss, jo renere og tøffere blir det." 7 Des. 2015 - Netanyahu: Israel er et lys i mørket

Israel står overfor en kamp om sin eksistens og uavhengighet, akkurat som Makkaberene gjorde i historien om Hanukkah, sa statsminister Binyamin Netanyahu søndag kveld.

Statsministerens uttalelser kom på en Hanukkah feiring mens de tente stearinlys ved Vestmuren (kotel) i Jerusalem. Grensepolitiet med personell var med. 

For 2200 år siden, en håndfull av jødiske krigere reiste seg og beseiret det som da var et globalt imperium. Selevkidenes greske imperium var så veldig sterk og - under regimet til Antiochus IV - svært grusom. Trusselen var mot vår enhet og vår storhet. Makkaberene kjempet, først og fremst for å gjenopprette denne [åndelig] uavhengighet, men de var ikke fornøyd med bare det. Men de var ikke så tilbøyelig;  de kjempet for å gjenopprette sin politiske uavhengighet. ” sa Netanyahu. De forsto at uten politisk uavhengighet var det ingen sjanse for å sikre åndelig uavhengighet ", sa Netanyahu.

Les hele artikkelen her.

22 nov 2015 - Israelere til Frankrike: Vil dere fortsatt at vi skal vise tilbakeholdenhet i møte med terror

Frankrikes "massive" gjengjeldelse for Paris angrepene har irritert israelere. De mener at når Israel svarer på terror, så blir det er brukt en dobbel standard av det internasjonale samfunnet.

Frankrikes president Francois Hollande kalte terrorangrepene en krigshandling og lovet at Frankrike ville ta hevn. På søndag, 12 fly - inkludert 10 jagerfly - droppet totalt 20 bomber på Raqqa, ISIS 'de-facto hovedstad.

"Det var vanlig å ta initiativ og handling og Frankrike hadde legitimitet til å gjøre det. Vi gjorde det allerede i det siste. Vi har gjennomført nye luftangrep i Raqqa i dag, "Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sa. "Man kan ikke angripe hardt nok, og du vet om dramaet som skjedde i Paris, uten å være til stede og aktiv."

Nå israelere spør seg hvordan verden ville svare, hadde statsminister Benjamin Netanyahu gjort de samme bemerkningene, pga. palestinske terrorangrep mot israelere. De har liten tvil om at Netanyahu ville bli svertet for å foreslå at det var "normal" og "legitime" å svare slik Frankrike har gjort.

Judith Bergman, en israelsk forfatter og politisk analytiker, skrev i israelske avisen IsraelHayom, "Hver gang verden er rammet av masse terrorisme, håper Israel at verdenssamfunnet endelig vil forstå Israels situasjon. Det håpet på det etter 9/11, Madrid-bombene i 2004, London-bombene i 2005, og selv etter at Charlie Hebdo massakren sist januar. Men den forståelsen finnes bare ikke.

"Israel må lide overgrep for å tørre å forsvare seg mot terrorisme. Det er utsatt for sinnsyk gransking av et fiendtlig FN, frivillige organisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner, med alle sine høye meninger om hvordan Israel må "vise tilbakeholdenhet» i sin innsats for å hindre sine egne borgere fra å bli med knivstukket og skutt til døde i sine daglige liv."

Les hele artikkelen her.

29 sept. 2015 - Israel forbereder bakke invasjon av Syria

Copyrigth bilde:: Michael Shvadron, Israel Defense Forces, Wikimedia Commons.
Siterer nærvær av ISIS og Hizbollah som påskudd for mulig invasjon
Israelske Likud ministeren Yuval Steinitz vil fortelle USA, Russland og andre verdensmakter Israel vil ikke tolerere iranske styrker nær grensen, melder Jerusalem Times tirsdag.

Steinitz kom med denne bemerkningen samtidig som Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, fløy til New York for å møte FNs hovedforsamling torsdag.

"I alle våre diskusjoner, først og fremst med USA, men også med Russland og resten av verdensmaktene, må vi sørge for at iranske styrker vil bli i Iran," sa Steinitz til Israels militærradio.

"Ingen ønsker å se de russiske styrkene i området rundt Golanhøydene, men vi ønsker definitivt ikke å se iranske styrker nær Israel," la han til.

Les hele artikkelen her.

16 sept. 2015 - De er tilbake - Russiske styrker returnerer til Midtøsten

I juli 1970 israelske flyvåpenet (IAF) F-4 Phantom jagerfly tok av for et tilsynelatende bombe oppdrag nær Suez kanalen under utmattelseskrigen (intermitterende, men tidvis harde kamper som fortsatte etter 1967-arabisk-israelske krigen.) Oppdraget var et knep ment for å trekke ut russiske piloter av den eliteske sovjetiske 135th Air Regiment, som hadde blitt overført til Egypt sammen med Sovjet-opererative SAM-batterier, som begge hadde stadig truet og trakassert israelske oppdrag i luften.

En russisk skvadron tok agnet og snart fant de seg selv i en ulik dogfight med noen av IAF topp ess. Når det var over, hadde fem sovjetiske MIG 21MF jagerfly blitt ødelagt og fire piloter drept mot ingen israelske tap. Kampen var, men en hendelse i en lang og vellykket kamp med Israel og USA for å få ut det russiske militære fra Midtøsten. Men som så mye annet som har skjedd under Obama-administrasjonen, de som kjempet hardt for seieren da har nå (under Obama) alt blitt gjort om til intet, med russiske styrker som returnerer til den kritiske regionen via Syria, effektivt invitert av den svake amerikanske administrasjonens, med sin ørkesløshet og forvirrende Midtøsten-politikk.

Les hele artikkelen her.

10 sept 2015 - Israel: - Russiske soldater klare for å kjempe på Assads side i Syria

Syrias presiden Bashar al-Assad nekter å gå av, tross for 4 år med en borgerkrig som har krevd 200.000 menneskeliv. Foto: SANA

Artikkelen er hentet her.

Russiske soldater er på plass i Syria og skal kjempe sammen med regimet til president Bashar al-Assad, hevder Israels forsvarsminister.

Det melder nyhetsbyrået AP.

Yaalon sier at styrken som har ankommet det krigsherjede landet inkluderer rådgivere og soldater. Israel mener å kjenne til at russerne har som mål å sette opp en flybase med helikoptre og kampfly som skal settes inn i kampen mot IS.

Israelerne har ikke spesifisert hvordan de har fått opplysningene, men landet har et omfattende etterretningsapparat som jobber med å følge utviklingen i Syria.

Nyheten kommer etter at New York Times meldte at Russland sendt en militær fortropp til Syria, og at de samtidig hadde gjennomført andre tiltak som USA frykter kan bane vei for en opptrapping av militærstøtte til regimet.

Russisktalende i uniform på statlig syrisk TV

Nå mener den israelske regjeringen altså å vite at det allerede er russiske styrker på plass i landet.

- Jeg er bekymret over meldingene om økt, russisk militærnærvær i Syria. Det vil ikke bidra til å løse konflikten, sa Stoltenberg under et besøk i Tsjekkia onsdag.

Den syriske statskanalen har tidligere publisert opptak som tilsynelatende viser at russiske soldater i pansrede kjøretøy som kjemper for det syriske regimet.

Les også

I TV-reportasjen hevdes det at videoen viser hvordan soldater og et russisk pansret kjøretøy kjemper sammen med styrker fra president Bashar al-Assads rekker i byen Latakia.

Det skal være mulig å høre at soldatene i opptaket snakker russisk, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Russland: - Har sendt utstyr og rådgivere

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier landet sender humanitær hjelp, men bekrefter ifølge DPA at det også er snakk om flyginger med militært utstyr.

Russerne har også innrømmet at de har sendt militære rådgivere til landet. Det gjøres i henhold til inngåtte kontrakter og i full overensstemmelse med internasjonale normer, understreker utenriksministeren.

Lavrov avviser bekymringen i Vesten om at støtten til regimet hindrer en politisk løsning på en over fire år lang konflikt.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel er sterk og er klar for alt militært. (Reuters fil bilde) Google oversettelse.

Artikkelen kan hentes her.

"Israel er sterk, er IDF sterk, og vi er klar for enhver situasjon," statsminister Benjamin Netanyahu sa tirsdag under et besøk i den militære Northern Command.

Med statsministeren på besøk var forsvarsminister Moshe Ya'alon, IDF stabssjef generalløytnant Gadi Eizenkot og GOC Northern Command. Generalmajor Aviv Kochavi, som orienterte Netanyahu og Ya'alon om sikkerhetssituasjonen på Israel -Syria og Israel-Libanon grenser.

"Jeg er her i dag på IDF Northern Command, sammen med forsvarsministeren, stabssjef, GOC Northern Command og feltkommandanter å nøye observere IDF beredskap mot disse truslene," sa Netanyahu.

"Jeg var positivt imponert både av IDF beredskap og ved fastsettelse av sine sjefer og soldater. IDF er sterk. Staten Israel er sterk. Vi er klare for alle eventualiteter. De som prøver å angripe oss-vi vil skade dem . "

Netanyahu også adressert den iranske trusselen, sa: «Den hersker av Iran, [Ayatollah Ali] Khamenei, sa i går, og jeg siterer:" Vi vil ta alle forholdsregler for å støtte alle dem som kjemper mot Israel. Irans utenriksminister [Mohammad Javad] Zarif sa i Beirut for noen dager siden, på et møte med Hizbollah sjef Hassan Nasrallah, og jeg siterer: "Atomavtalen har skapt en historisk mulighet til å stå mot den sionistiske enheten.Det vi har sagt hele tiden blir sett på som korrekt og nøyaktig. Pengene som vil strømme til Iran i kjølvannet av atomavtalen vil tjene det å styrke terrororganisasjoner som opererer mot oss, i sitt navn og under sine regi, i ihuga mål å ødelegge Israel. "

Ya'alon roste den militære og sa: "Jeg vil berømme IDF soldater og kommandanter generelt, og de av Northern Command spesielt, for å sikre våre grenser og å opprettholde ro langs dem, til tross for hva som skjer på den andre siden [ i Syria], og for deres profesjonalitet, som er slik at tusenvis av turister å reise i hele nord.

«Det er ikke stille på Golanhøydene og de som ikke vil stille er iranerne, som prøver å bruke fullmakter til å utføre angrep mot oss. Representanter for Revolusjonsgarden er for tiden venter for gjennomføringen av den dårlige avtalen som er blir formulert med stormaktene for å sende mer penger til Hizbollah og de andre terrororganisasjoner, både på Golanhøydene og i den palestinske arenaen Selvfølgelig er IDF forberedt,. det vil ikke tillate brudd på suverenitet på Golanhøydene . "

På spenningene i Judea og Samaria, Ya'alon sa: "Som du har sett, er det ikke stille [i Judea og Samaria]. Det er forsøkt knivangrep på en nesten daglig basis. Igjen, jeg ønsker å rose IDF-soldater og grensepolitiet personell til å reagere raskt og profesjonelt mot alle de som prøver å heve en hånd eller en kniv mot IDF-soldater eller sivile.

"Vi vil ikke tillate noen terrorist element å angripe våre soldater og sivile. Videre vil vi fortsette å ta ulike skritt mot terrorisme. Denne uken har jeg godkjent riving av flere terroristenes hjem, terrorister som allerede begått sine forbrytelser, som en del av vår avskrekkende flyttes for å forhindre terrorisme. "

5 mai 2015 - Israelske leger bistod fødsel blant Nepals ruiner

IDFs Felthospital i Katmandu har midt i alt oppstyret rundt jordskjelvet der over 7000 omkom, hatt hendene fulle med å forløse babyer, noe som gir håp om at livet er på vei tilbake på sporet.

–Dette er så fantastisk. Tenk å få være istand til å føre nytt liv inn i denne verden, på et sted som har blitt rammet så hardt, hvor det har vært så mye død – og så mange skader. Det fins ikke mye som er så vakkert, sier løytnant Libby Weiss, som er i Katmandu med IDFs felthospital.

I tillegg til de 7000 som er døde, regner man med at over dobbelt så mange har blitt skadd.

Rajesh, 31 år gammel lege, fikk møte sin nyfødte datter for første gang søndag, og har gitt datteren navnet Riyanshika, som betyr «gudinne» på hindi. Hun ble født lørdag, sammen med to andre babyer på det enkle felthospitalet som den israelske gruppen fra IDF har satt opp. Israel var de første som sendte ut bistandsgruppe – og også de første som nådde frem etter jordskjelvet.

–Hun skulle ha vært født 21. april og jordskjelvet kom den 25. Vi befant oss i samme rom, sammen da huset begynte å riste. Hele jorden skalv, og vi var veldig redd, sier Rajesh.

Det var ingen sykehus som var rede til å ta imot barn, på grunn av alle ofrene fra jordskjelvet. I stedet fraktet han kona til feltsykehuset, hvor de israelske legene hadde utstyr og mulighet til å hjelpe.

–Endelig fikk vi en velskapet og frisk datter og vi er svært glad, legger Rajesh til.

 

Av Lars-Toralf Storstrand
05.05.2015 11:21