20 november 2017 - Islandsk alarm: Sovende kjempe i ferd med å våkne

Öræfajökull er en isdekket vulkan som ligger sørøst på Island, og som glacialt er en sørlig utløper av Vatnajökull. Det er den største aktive vulkanen i landet. Foto: Wikimedia Commons

Da den islandske vulkanen Eyafjallajökull fikk utbrudd i 2010, påvirket en gigantisk askesky flytrafikken i flere deler av Europa i flere dager. Her hjemme ble hele luftrommet over Norge stengt fra klokken 10.00 den 15. april det året.

Nå rettes vaktsomme øyne mot Öraefajökull, landets største aktive vulkan som befinner seg sørøst på sagaøya og som hadde utbrudd sist i august 1727.

Det virkelig store utbruddet kom i 1362,  da stor mengder tefra ble kastet ut. Som følge av flom og tefranedfall ble Litla-Hérað-distriktet ødelagt, og det tok mer enn 40 år før folk vendte tilbake.

Siden 1727 har den ligget i dvale, men nå ser det ut til at søvnen er i ferd å slippe taket. Seismolog Reynir Bödvarsson fra Uppsala universitet sier til SVT at det er begynt å skje noe under isbreen som dekker vulkanen.

– Noe har begynt. Det har vært flere jordskjelv og annen seismisk aktivitet i området, og smeltevannet som strømmer fra isbreen har begynt å lukte av svovel, sier han til SVT.

Les hele historien her.

12 nov 2017 - Jordskjelv med en styrke på 7,6 rystet Nord-Irak

Et jordskjelv med en styrke på 7,2 har rammet Nord-Irak, opplyser det europeiske seismologiske senteret EMSC. Skjelvet kunne kjennes i store deler av Midtøsten.

Minst 13 personer omkom i jordskjelvet i Irak og Iran, ifølge landenes myndigheter og statlige medier. Skjelvet kunne merkes i store deler av Midtøsten.

Iransk TV melder at skjelvet hadde en styrke på 7,4, men det er uklart hvem som har gjort målingen. Både det amerikanske jordskjelvsenteret USGS og det europeiske senteret EMSC setter styrken til 7,2.

Les artikkelen her.

19 sept. 2017 - Mexico rammet av et kraftig jordskjelv samme dag som de markerte landets dødeligste skjelv

Like etter at myndighetene i Mexico hadde gjennomført en stor jordskjelvøvelse, ble alt virkelig.

Jordskjelv i Mexico

Store bygninger har kollapset etter det kraftige jordskjelvet som rammet deler av Mexico i dag.

FOTO: NRK-TIPSER

Flere døde

Flere tusen mennesker løp ut i gatene og flyktet fra bygningene de har oppholdt seg i, melder nyhetsbyrået Reuters, som også melder om dramatiske scener der bilder falt ned fra vegger, gjenstander ble ristet ned fra bord og hyller, mens folk stupte under skrivebord for å verne seg.

– Vi har fått mange meldinger om store materielle skader, tvitret guvernøren i Puebla Tony Gali.

Totalt skal det være snakk om mist 100 døde, melder flere utenlandske nyhetsbyråer. Tallet vil trolig stige ytterligere når skadeomfanget blir kjent i området der det bor rundt 30 millioner mennesker.

Store menneskemengder samlet seg rundt Independence Monument, og TV-bilder viser støvrøyk stige fra flere bygninger i hovedstaden, som ligger på en gammel havbunn og som flere ganger har blitt hardt rammet av skjelv som har skjedd flere kilometer unna.

Meksikansk TV har også vist bilder av flere kontorbygg i det de raser sammen.

– 27 bygninger har kollapset i Mexico by, sier landets president Enrique Pena Nieto.

Les hele artikkelen her.

11 sept. 2017 - Irma over Florida

10 sept. 2017 - Syv omkom i voldsomt uvær i Toscana

Gatene i Livorno i Toscana ble omgjort til elver som følge av et voldsomt uvær i helgen. Minst syv mennesker skal ha omkommet.FOTO: Vigili del Fuoco/ AP / NTB scanpix

Artikkelen er hentet her.

En person er i tillegg savnet nær byen Livorno etter en helg med kraftig regn som også rammet Pisa og flere andre områder i Italia.

– Livorno er ødelagt, tvitret borgermester Filippo Nogarin søndag. Regnet førte til flom og oversvømmelser i byen med om lag 170.000 innbyggere.

Ifølge italienske medier var fire av de omkomne medlemmer av en familie som ble innesperret i underetasjen i et hus som ble oversvømt. Bestefaren greide å berge ut et av familiens barn, men døde selv da han gikk tilbake for å hente ut flere.

Et oversiktsbilde over Livorno i Toscana viser store oversvømmelser etter at området ble rammet av et voldsomt uvær denne helgen.
 Vigili del Fuoco/ AP / NTB scanpix

Biler ble båret vekk av vannmassene og deler av byen sto under vann. Små bekker ble omdannet til frådende elver.

– Det var ingen måte å forutse dette på, sier Nogarin. Myndighetene hadde sendt ut farevarsel på høyeste nivå for Liguria-regionen, men ikke Toscana.

Rundt 160 redningsarbeidere deltok i opprydningsaksjoner søndag, og nødetatene melder om store skader.

8 sept. 2017 - Tusener rømmer Florida før Irma treffer USA

Tusenvis av familier på flukt fra Irma blokkerer alle hovedveier nordover i Florida før orkanen treffer USA. I Karibia har minst 20 mennesker mistet livet.

Irma kan bli den kraftigste orkanen i Florida i historisk tid. Bare i fylket Miami-Dade har over 650.000 fått ordre om å evakuere, og alle statens innbyggere har fått beskjed om å være klar til å evakuere om orkanen blir ille nok.

– Se på størrelsen til denne stormen. Den er diger. Den er bredere enn hele delstaten vår, sa guvernør Rick Scott torsdag og tryglet folk om ikke å ignorere advarslene.

31.000 mennesker har allerede forlatt Florida Keys, øyene utenfor sørspissen av Florida.

Mange familier har pakket bilen og kjørt nordover for å komme seg unna. Drivstoffmangel er blitt et problem, og flere bensinstasjoner i Miami har vært nødt til å stenge. Lange køer har dannet seg ved bensinstasjonene som fortsatt har bensin, og på hovedveiene nordover er det uendelige, stillestående køer.

Les hele innlegget her.

8 sept. 2017 - Voldsomt jordskjelv rystet Mexico

Det kraftige jordskjelvet utenfor Mexicos kyst har så langt krevd over 30 liv. Men tsunamivarselet er avblåst, og Mexico by slapp unna store ødeleggelser.

Jordskjelvet hadde en styrke på 8,2 og var ifølge president Enrique Pena Nieto det kraftigste som har rammet landet på 100 år.

USGSs målinger viste en noe lavere styrke, 8,1, noe som betyr at det var like kraftig som jordskjelvet som tok livet av over 10.000 mennesker i Mexico by i 1985.

Denne gangen ser imidlertid både dødstallene og de materielle ødeleggelsene ut til å være langt lavere.

Likevel førte skjelvet til panikk i store deler av landet da det rammet rett før midnatt torsdag kveld lokal tid.

Les hele innlegget her.

1 sept - 2017 - 41 millioner rammet av flomkatastrofen i Sør-Asia

India, Nepal og Bangladesh er uvanlig hardt rammet av monsunregnet i høst. Minst 1200 fryktes omkommet. – Noen av de verste oversvømmelsene på tiår, sier bistandssjef.

Mer enn 1200 fryktes omkommet, og over 41 millioner mennesker er berørt og 950.000 hus er skadd eller ødelagt av oversvømmelsene i India, Nepal og Bangladesh, melder CNNfredag.

Regntiden har brakt noe av den kraftigste nedbøren i området på 15 år. Alle de tre nevnte landene rammes jevnlig av oversvømmelsen i regntiden fra juni-september, men bistandsorganisasjoner sier situasjonen er betydelig verre i år.

– Dette er noen av de verste oversvømmelsene vi har sett i Sør-Asia på tiår, og effektene vil trolig forverres, sier Asia-sjefen for Christian Aid, Madara Hettiarachchi, i en uttalelse ifølge Voice of America.

Flere tusen landsbyer er avskåret og mange steder har folk vært uten mat og rent vann i dagevis.

– Gårder og dyr er skylt vekk, så matsikkerhet i ettertid blir et enormt problem, sier Hettiarachchi.

Flommen i Nepal er den verste på et tiår, med 150 drept og 90.000 hjem ødelagt.

Les hele innlegget her.

30 aug. 2017 - Flomkatastrofe i India

Det er katastrofe i Nord-India etter stor-flom i delstaten Bihar.

 

Denne saken handler om:

Rundt 60 mennesker har mistet livet etter at elva Kosi gikk over sine bredder i India. Flere millioner mennesker er rammet av det som er den største flommen i India på 50 år.

Flere hundre landsbyer i delstaten Bihar ble satt under vann etter at Kosi gikk over sine bredder ved grensa til Nepal og endret løp tidligere denne måneden. En storstilt evakuering er satt i gang i området.

Mer enn 300.000 mennesker er reddet ut av flomområdet, men 600.000 venter fortsatt på hjelp, opplyser myndighetene i India.

15 omkommet

15 mennesker er bekreftet omkommet og flere er fortsatt savnet etter at en redningsbåt kantret fredag kveld. Ulykken skjedde i Madhepura, som ligger 150 kilometer nordøst for Bihars hovedstad Patna.

60 personer var om bord i båten, som hadde deltatt i en redningsaksjon i flomområdet. 40 av dem ble reddet eller greide å svømme til land på egen hånd.

Les hele innlegget her.

27 aug. 2017 - Katastrofer i USA i kjølevannet av Solformørkelsen 21 august

Slik så det ut da vulkanen Eyjafjallajökull på Island hadde utbrudd i 2010. Se video i vinduet over.

9 aug 2017 - Frykter gigantutbrudd på Island: – Denne vulkanen er ekstra farlig

ordskjelvene på Island har gjort at landets meteorologiske institutt før forrige helg hevet faregraden ved vulkanen Katla til gult, skriver Dagbladet

Farenivået betyr at vulkanen er unormalt aktiv, og er et signal til flytrafikken om å følge med på situasjonen.

– Katla er på overtid, og man har ventet lenge på et nytt utbrudd, sier Rune Selbekk, geolog ved Naturhistorisk Museum, til Dagbladet.

Mange har utbruddet til Eyjafjallajökull i 2010 friskt i minnet. Utbruddet lammet store deler av flytrafikken i Europa i seks dager, og gjorde at millioner satt «askefast».

Les hele artikkelen her